fredag 20. april 2012

Diagnose hysteri i Psykiatrien - hva det egentlig gjør

Det første en lege eller psykiater søker etter å etablere er en "diagnose". Da er du erklart "syk" og medisiner foreskrives for å behandle din sykdom.


I Norsk presse skrives det mye om diagnoser for tiden. I saken mot Anders. B. Breivik krangler psykiatriske rettssakkyndige seg i mellom om han er ”tilregnelig”, ”psykopat” eller simpelthen ”gal”. Diagnoser er viktig i psykiatrien fordi en må ha en diagnose før man kan konstatere ”sykdom” og dens behandling. Det samme gjør psykiatrien i forhold til et uttal av andre mennesker i dette landet, ikke minst et uttal med norske barn som blir medisinert for diagnosen ADHD.

La oss trekke denne diskusjonen til et høyere nivå av forståelse. Psykiatri er bygget på prinsippet om at hjernen alene er ansvarlig for og produsent av "bevissthet". Det vil si alle dine tanker, følelser og handlinger. Psykiatrien er også bygget på prinsipper som Anne Freud bragte inn i systemet om "normalitet". Dersom du ikke er "normal" kunne du da få en "diagnose" og bli medisinert for igjen å bli "normal". Det er verd å merke seg at alle av Anne Freuds livstids "pasienter" begikk selvmord, bl.a. Marilyn Monroe.

Etter psykiatri fikk vitenskapelig anerkjennelse og rotfeste i politiske og medisinske miljø har det kommet andre modeller til. En av disse er NLP-Nevro-lingvistisk Programmering som er studiet av strukturen på subjektiv opplevelse - OG- studiet av "FREMRAGENDE" atferd og prestasjoner hos mennesker. I NLP er det ingenting som heter diagnose men bare ATFERD.

Det sies da med rette at alle mennesker fungerer helt perfekt i alle sammenhenger. Det vil si at sinnet er strukturert (det mentale kartet) slik at den sikrer de resultatene en oppnår. Noen ganger "perfectly shitty but still perfect”.

I mine 22-år som psykoterapeut - har jeg aldri hatt behov for eller ønske om å arbeide med "diagnoser" da atferd endrer seg fra minutt til minutt - og endring av individets indre subjektiv "kart" er faktisk nokså enkel i de fleste tilfeller så lenge hjernen ikke er medisinert og at den er integrert.

Hjernen og sinnet er to forskjellig ting. Sinnet er ikke fysisk. Bevissthet er ikke fysisk. Vitenskapen kan ikke nagle bevissthet til veggen for å måle, veie eller objektifisere den.

Det mentale kartet til ABB er full av vrangforestillinger programmert bevisst og ubevisst gjennom egen og andres manipulasjon og forvrengning av virkeligheten. I så måte er han ikke gal, men organisert inne i seg på en måte som får han til å prestere massedrap.

Hans kur er også hans ansvar - at han ønsker å endre på sitt mentalt kart - som selvfølgelig er knyttet til hans emosjoner. Disse kan ikke løsrives fra hverandre. Om han ønsker transformasjon eller ikke blir nå opp til han og han alene da ingen kan tvinge han til noe annet.

"Sakkyndige" som påstår noe annet er ute etter å gi dekning for en antikvarisk forståelse av menneskets bevissthet - og den modellen hører til i mørkealderen og inkvisisjonene som pågår i dag er et godt eksempel på at vi fortsatt lever i en Mørke Alder der vitenskapen er kuppet av økonomiske og politiske maktsystemer i samfunnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar